Zvěřina z univerzitních lesů jde do prodeje

17. 9. 2020
Srnčí, kančí, dančí, jelení nebo mufloní maso z univerzitních lesů MENDELU bude dostupná širšímu okruhu zájemců. Škola nově disponuje vlastní bourárnou, maso se tak dostane k zájemcům okamžitě po zpracování. Jde o lokální potravinu s krátkým zpracovatelským řetězcem. Zvěř je přitom nutné regulovat mimo jiné z důvodu ochrany nových výsadeb po kůrovcových kalamitách. Maso univerzita prodává v sídle Školního lesního podniku Křtiny, v univerzitní menze i přes síť specializovaných obchodníků.

„Zvěřina je jedno z nejkvalitnějších mas, protože obsahuje velmi malé množství tuku a vysoký podíl bílkovin. Obecně má zvěřina vysokou dietetickou hodnotu,“ vysvětluje Petr Veselý, hlavní lovčí a zpracovatel zvěřiny ŠLP Křtiny. Přirozený chov zvěře nezatěžuje životní prostředí, a tak se dá říct, že je jedním z nejšetrnějších způsobů výroby potravin.

Zvěř žije volně v přírodě, živí se pouze přirozenou potravou a je pravidelně odborně sledována. Školní podnik zvěřinu zpracovává ve vlastní bourárně ve Křtinách, kam vyškolení myslivci sváží prvotně očištěné úlovky. „Odborně proškolený personál zvěř umístí do chladicího zařízení, kde je důkladně zkontrolována a zpracována ke koncovým odběratelům,“ říká k postupům Veselý. Maso je vykostěno, naporcováno a vakuově zabaleno, což zajišťuje prvotřídní kvalitu i chuť.

V současné době je lovecká sezóna ve své nejbohatší fázi. K dispozici je tak srnčí maso, kančí, dančí i jelení nebo mufloní. Největší zastoupení má v tuto chvíli časově velmi omezené srnčí maso. Veselý však upozorňuje, že nabídka zvěřiny se mění velmi často. „Vzhledem k sezónnosti a přírodním zákonům je velmi těžké odhadnout, jaké maso bude v následujícím období k dispozici. V jednom týdnu se tak může objevit v nabídce jen srnčí maso, zatímco další týden může být nabídka zvěřiny výrazně pestřejší,“ vysvětluje lovčí.

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který vlastní Mendelova univerzita v Brně, zpracovává zvěřinu již dlouhou dobu. Ta pochází z více než 10 000 hektarů univerzitního lesa, které rostou od severního okraje Brna až do Moravského krasu. ŠLP Křtiny pěstuje lesy šetrným způsobem, využívá tak přirozené síly přírody a omezuje například holoseče. Letos – kvůli kůrovcové kalamitě – vysadí 800 tisíc sazenic na ploše 104 hektarů. Stavy zvěře je nutné přiměřeně regulovat mimo jiné  kvůli zamezení totálním škodám okusem, loupáním a vytloukáním.

Více informací o možnosti odběru zvěřiny naleznete na webu: www.cerstva-zverina.cz

Kontakt pro bližší informace: Petr Veselý tel.: 702 087 957

 

Více aktualit

Všechny aktuality